Tips för en riktigt lyckad jobbintervju!
Det finns många aspekter att ta hänsyn till vid en jobbintervju. Oavsett om du är den som leder intervjun eller den som blir intervjuad. För knappt ett år sedan hade vi aldrig trott att en hel rekrytering skulle genomföras digitalt. Men det gör vi. Och aspekterna att ta hänsyn till har med det bara blivit fler! Helt plötsligt har andra saker hamnat i fokus och förhoppningsvis kan den här texten hjälpa dig att komma rätt.
Del 1: Före intervjun
Låt ledorden snyggt, koncist och välskrivet guida dig igenom CV-skrivandet. Låt oss förklara vad vi menar.
Snyggt
En lyckad rekrytering handlar oftast om att se människan bakom CV:t. Trots det är det ändå ofrånkomligt att ett bra CV alltid slår högt! Det handlar om att göra ett gott första intryck. Ditt CV är det första av dig som visas upp i en rekryteringssituation, så du har allt att vinna på att det ger en rättvis bild av dig. Korrläs alltid en extra gång! Du vill inte att ett slarvfel råkat leta sig in i texten.
Koncist
Less is more även när det gäller CV. Du är kanske en erfaren person med många spännande roller bakom dig och du vill så klart visa upp allt. Risken om du radar upp allt du gjort är dessvärre att helheten drunknar i mängden.
Tänk på ditt CV som en aptitretare. Du vill bjuda på några tuggor som väcker uppdragsgivarens nyfikenhet att vilja veta mer om dig. Två sidor räcker gott och väl för att ge en bild av hur dina studier och tidigare arbetslivserfarenhet ser ut.
Välskrivet
Lyft fram vad du har åstadkommit i respektive roll. Har du exempelvis drivit igenom förbättringar eller har du bidragit till ökad omsättning eller kanske dragit igång ett nytt affärsområde? Visa konkret vad jobbet du har gjort inneburit och vad du har levererat.
"Det finns inga ”Big No-No’s”. Allt handlar om rätt matchning!"
Del 2: Under intervjun
5 tips att ta fasta på under intervjun:
Tips 1: Försök vara dig själv
Det något utslitna rådet "var dig själv är ibland lättare" sagt än gjort. Vår rekommendation är att du går in till intervjun med tanken att det ska bli ett trevligt samtal där syftet är att den som intervjuare ska förstå så mycket som möjligt av vem du är. Visa inte bara upp den putsade, perfekta versionen av dig du kanske tror att intervjuaren söker. Utan var just du. Det är den som intervjuar som har uppgiften att lyssna efter om det finns en match för dig och för kunden. Och det jobbet kan vi bara göra om du blir synlig för oss.
Vårt bästa tips för att du ska kunna vara avslappnad är att förbereda allt du kan. Är det en digital intervju, se till att testa tekniken i förväg så att uppkopplingen fungerar, att du syns och hörs bra. Stäng av telefonen och ge ditt fulla fokus. Finns det andra eventuella störningsmoment? Försök lösa dem innan intervjun sätter igång. Familjemedlemmar i bakgrunden, renovering som låter eller annat som kan ta oönskat fokus är bäst att försöka undvika.
Din mentala närvaro är det viktigaste för att kunna lyssna på frågorna och svara på det som faktiskt efterfrågas istället för att bli för fokuserad på vad du tror att den som intervjuar vill veta.
Tips 2: Våga vara transparent och visa på självkännedom
Berätta om situationer där du inte kommer till din rätt. Ge exempel på styrkor men också svagheter och ge inte klyschiga svar på dina utvecklingsområden. Alla människor har både styrkor och svagheter, och den som intervjuar vill förstå vem du är för att kunna bedöma om du är rätt för rollen.
Det är lika viktigt för dig som för företaget att det blir rätt. Du bör ha koll på vad du inte är lika bra på så att du förstår vad du behöver komplettera med i dina närmsta kollegor. Vad behöver du för att lyckas?
Exemplifiera vem du är genom att ge exempel på vilka sammanhang du trivs i och vad som gör dig motiverad och entusiastisk i arbetet.
Är du osäker på vad intervjuaren menar, var inte rädd att fråga. Vi är alla människor och ibland blir man otydlig eller tolkar saker på olika vis. Säkerställ att du vet vad du förväntas svara på. Var ärlig med vad du förstår och vad du inte förstår.
Tips 3: Visa på konkreta resultat
Även om dina kompetenser är klockrena för en roll – du checkar alla boxar - så kommer intervjuaren vilja ha konkreta exempel på vad du har åstadkommit. Vilka resultat? Vad har varit din största påverkan? Har du ansvarat för en omorganisation, en transformation, en turn-around – exemplifiera med konkreta resultat vad det inneburit för bolaget.
Siffror är alltid bra men finns inte det, så tänk igenom vad du levererat i mjuka värden. Har du påverkat en kultur, ett team, en process, en problemlösning, ett kampanjupplägg etc.? Och var noga med vad DU har gjort, inte teamet. Var du delansvarig för något – var tydlig med det.
Tips 4: This is your time to shine
Många kan känna sig ovana att prata så mycket om sig själva och samtidigt tänka men fick jag verkligen med allt? Du kan vara lugn med att det den som intervjuar tar reda på allt hen behöver veta. Så skulle du glömma något är det oftast helt ok. Då var det mest troligt inte relevant för denna tjänst.
Har du redan före intervjun tänkt till kring vad du vill lyfta under intervjun har du hjälpt dig själv på förhand! Det är under intervjun det viktigaste intrycket skapas. I efterhand blir kompletterande information sällan något som kan påverka det första intrycket.
Tips 5: Ingen kan vara rätt för alla roller men alla är rätt för någon roll
Var tydlig med vad DU behöver för att vara ditt bästa jag. Din profil kommer inte alltid vara rätt, oavsett hur grym du är, för det är du ju. Men i varje matchning är det många små saker som spelar in. Du inte fel bara för att någon annan var rätt denna gång. När det finns många intresserade kandidater är det ofta små marginaler som avgör.
Del 3: Efter intervjun
Efter intervjun så är det viktigaste att du vet vad som förväntas av dig. Ska du skicka in ditt CV, ska du göra ett test eller lämna referenser? Se till att ha stenkoll och att följa upp det, för det visar hur intresserad och strukturerad du är. Öppna upp för att det går bra att höra av sig om intervjuaren har några fler frågor.
Sammanfattningsvis: Det finns inga ”Big No-No’s”. I slutändan handlar det om just rätt matchning. En matchning som är olika för varje roll. Den stora frågan är ju vad du drivs av och hur väl det stämmer in på det företaget söker och kan erbjuda. Så våga vara den du är och anpassa dig inte för mycket.
Förberedelser innan intervjun
Läs på ordentligt om företaget och rollen innan du går på intervjun. På så vis har du möjlighet att ställa relevanta frågor både för att visa ditt intresse men också för att förstå om rollen passar dig utifrån vad du söker.
Fundera igenom hur du ska paketera dig själv på bästa sätt utifrån rollen och företaget. I ett sammanhang kan det vara aktuellt att t.ex. lyfta vissa erfarenheter medan det i ett annat sammanhang kan vara viktigast att förmedla din personlighet.
Tänk igenom innan vad du vill ska komma fram under intervjun – det här är ditt fönster. Att komplettera med information i efterhand är såklart en möjlighet, men oftast har man som intervjuare redan fått en bild och svar på de frågor man behöver. Så är det saker du känner är viktigt få med, tänk igenom det innan. Precis som i medieträning: det viktigaste först.
Visa på självkännedom!
Det är lika viktigt för sig som för företaget att det blir rätt.