Att integrera hållbarhet i affärsstrategin framtidssäkrar våra bolag
Hållbarhetsarbete har de senaste åren seglat högt upp på många bolags agendor, drivet av krav både från bland annat framåtriktade kunder, ägare och lagstiftning. Trots senaste tidensglobala turbulens är det minuppfattning att många av bolagen i Europa och de beslutande organen i EU har gjort kopplingen – ett ambitiöst hållbarhetsarbete är en konkurrensfördel idag och kommer vara en avgörande hygienfaktor för affären i framtiden. Att ta större ansvar för sina produkters livslängd och avtryck, socialt hållbara leverantörskedjor och en varsam hantering av vår natur är rätt sak att göra ochdärför finns det inget att vänta på när det kommer till att påbörja vad manskulle kunna kalla vår tids största kollektiva förändringsarbete.
Oberoende avde olika roller jag tagit mig an under min arbetslivs resa, har kundrelationer av någon sort alltid funnits med som en röd tråd. Som säljchef inom byggbranschen såg jag hur kraven och önskemålen från kunderna ökade när det kom till mer klimat-, miljö- och sociala hållbara lösningar och det var just den starka kopplingen mellan affärsmöjligheter och att driva förändringsarbete som fick mig att bli intresserad av en mer renodlad hållbarhetsroll med affärsutvecklings fokus. Min dåvarande arbetsgivare såg samma potential och gav mig chansen att utveckla den rollen, vilket både var väldigt roligt och utmanande.
Efter några år i rollen som hållbarhetschef kontaktades jag av Capa som sökte en affärsfokuserad hållbarhetschef till en tjänst som Head of Sustainability förett av Indutrade ABs affärsområden, Infrastructure & Construction. Även fast jag vid den här tidpunkten inte aktivt sökte jobb var det svårt att inte intresseras av rollen som presenterades. Att få driva affärsområdets hållbarhetsarbete utifrån Indutrades strategiska fokusområden, och på så vis stötta de ca 40 bolag som ingår i affärsområdets portfölj i deras individuella hållbarhetsresa, lät för intressant för att tacka nej till. Indutrades långsiktiga ägarambition och fokus på differentierade bolag med kvalitativa produkter och en decentraliserad styrning var också en bra match med min profil.
Hur kan man då tänka för att integrera hållbarhet i sin affärsstrategi?
Det första och absolut viktigaste är att det finns en tydlig förankring och ambition att integrera hållbarhet i affärsstrategin från ledningsgruppens sida. Bolaget behöver inte, och kommer inte ha, alla svar på hur det ska gå till men om det saknas en tydlig ambition och målsättning från ledningen så riskerar aktiviteter som är kopplade till ett på många vis stort, ovisst och outforskat område gång på gång att skjutas på framtiden.
Den andra viktiga parametern att bolaget ser på integreringen av hållbarhet i affären som en förändringsprocess. För många bolag innebär denna integrering att utmana nuvarande processer, produktutveckling och affärsmodeller vilket inte är gjort över en natt och det kommer mötas både av nyfikenhet och motstånd från olika intressenter. Av den anledningen är det viktigt att bolaget i ett tidigt skede funderar över vilka områden som är viktigast att börja med. Utifrån detta kan en tidsplan som är långsiktig, och som säkerställer att alla inblandade blir involverade i processen, tas fram. Godkommunikation som tydligt förklarar varför förändring eller utveckling är nödvändigt är också viktigt. Ett av mina favoritcitat när det kommer till förändringsledning kommer från den kinesiska filosofen Lao Tzu och gör sig bäst på enegelska ”If you do not change direction, you may end up where you are heading”.
Utöver dessa två essentiella parametrar så finns det många sätt att påbörja en integrering av hållbarhet i affärsstrategin. De råd jag brukar ge våra bolag, bestående av små och medelstora tillverkande respektive återförsäljande verksamheter, är att:
- Förstå er påverkan. Vi har förmånen tack vare ett proaktivt arbete från vår koncern att redan ha en stor del av rapporteringen i enlighet med CSRD på plats. Det innebär att våra bolag under flera år till exempel har rapporterat utsläpp i Scope 1-3 och kan se vilka material- och produktkategorier som väsentligt påverkar bolagets avtryck. Är bolagets rapportering inte på plats kan GHG-protokollets principer vara en bra startpunkt. Denna datainsamling och -redovisning kan uppfattas administrativ och långt från affärsmöjligheter men är i själva verket grunden för att kunna erbjuda en produkt i framtiden som har förbättras enligt de väsentliga parametrarna.
- Initiera diskussioner med kunder och delta i relevanta intresseorganisationer. Det är i dialog med kunder och andra branschaktörer som många av möjligheterna identifieras. Förståelse för kundernas ambitioner och önskemål både på medellång och lång sikt gör det enklare att navigera i de många möjligheter som finns inom hållbarhetsområdet. Det kan till exempel vara mindre klimatpåverkan från produkterna, ökad grad av återbruk, minimering av användningen av ämnen som är skadliga för vår miljö, fossilfria transporter, och mindre påverkan på biologisk mångfald i råvaruutvinning etc.
- Initiera diskussioner om nya affärsmöjligheter med leverantörer. Inget bolag kommer lyckas med full integrering av hållbarhet i affärerna utan samarbete med andra parter i värdekedjan. Genom att i ett tidigt skede förstå leverantörernas möjligheter och ambitioner på kort, medellång och lång sikt kan skapas en uppfattning om huruvida leverantörerna kommer kunna stödja eller utgöra ett problem för utvecklingen av hållbarhetsarbetet. Att förse leverantörer med information om bolagets kunders önskemål och ambitioner kan också vara en värdefull aktivitet för att bygga partnerskap och påverka leverantörernas riktning.
- Integrera hållbarhet i produktutveckling och/eller inköpskrav. Eftersom de flesta bolag har störst avtryck (på klimat, miljö och socialt) från produkterna de säljer genom produkternas livscykel är det för de allra flesta bolag relevant att tidigt inkludera hållbarhet som en väsentlig parameter i produktutvecklingsprocesser och/eller inköpskrav.
- Kommunicera underbyggt. Kommunicera gärna om bolagets mål och aktiviteter till interna och externa intressenter med ambitionen att ha en öppen dialog kring era framsteg och eventuella utmaningar. Insikter som bolaget får genom att öppet diskutera sin hållbarhetsresa kan hjälpa till att kalibrera och justera vägen framåt. För att lyckas med detta, och dra fördelar av kommunikationen, måste man se till att kommunicera på ett underbyggt sätt med hänvisning till relevant data.
Med fokus på att integrera hållbarhet i bolagets affärsstrategi och nyfiket utforska möjligheterna med mer hållbara produkter och affärsmodeller kan vi tillsammans hitta sätt att fortsätta ha ett lönsamt näringsliv samtidigt som vi har enplanet som ger mänskligheten förutsättningar till ett fint liv.